eshop
 

Vyšší teplota snižuje délku života světelných zdrojů na polovinu

Vliv teploty na životnost zdrojů světla | LED trubice Valtavalo
22. 6. 2016

Při instalaci LED trubic byste měli věnovat zvýšenou pozornost teplotě okolí. Pouhých 10°C nad rámec 25°C znamená pokles udávané životnosti na polovinu. Z 50 000 hodin je náhle jen 25 000 hodin.. Co s tím?

Známé pravidlo, dle kterého se při každém zvýšení okolní teploty o 10°C (nad úroveň pokojové teploty 25°C), sníží skutečná životnost elektrického zařízení o 50 % je ve své nekompromisnosti skoro jako zákon. Platí to samozřejmě i pro světelné zdroje. Věnujte proto větší pozornost místu, kam vaše nová instalace směřuje.

​V běžném provozu může být u stropu teplota snadno vyšší i o více než 10°C, než v běžné pracovní výšce. Podobně dochází ke snížení životnosti LED trubic, pokud je zavřeme do prachotěsného tělesa. Životnost LED trubice je pak mnohem nižší než udává výrobce. Údaj o životnosti se totiž běžně udává při pokojové teplotě okolí, tedy 25°C.

V praxi to znamená, že životnost světelného zdroje, v našem případě LED trubice, uvnitř prachotěsného tělesa není 40 000 hodin, jak slibuje výrobce, ale jen 20 000 hodin. Některé LED trubice tak mají rázem stejnou životnost jako klasické zářivky.

Tuto skutečnost by měl vzít investor v úvahu při výběru vhodného LED osvětlení. Pouze investováním do průmyslové kvality LED trubic s životností 125 000 hodin si můžete být jisti, že vydrží náročné podmínky a zajistí vám, že budete v průběhu její životnosti skutečně šetřit peníze.

Srovnání životnosti a záruky LED trubic