eshop
 

Podprahové blikání LED trubic v mezinárodním srovnávacím testu

Podprahové blikání LED trubic ve srovnávacím testu | LED trubice Valtavalo
6. 6. 2016

Test výrobků nejvýznamnějších výrobců LED trubic provedl na přelomu dubna a května anglický specializovaný magazín LuxReview. Zaměřil se i na novou sledovanou veličinu - podprahové blikání. Ačkoliv snadno měřitelné parametry nejsou pro Valtavalo nejdůležitější, celkový výsledek hodnotí Valtavalo jako vynikající.

Anglický specializovaný magazín LuxReview pravidelně provádí zkoušky osvětlovací techniky, přičemž posledním testem prošly LED trubice. Testování proběhlo v tradiční laboratoři LIA v Telfordu – která s více než 30 lety zkušeností v tomto oboru, patří k nejvýznamnějším laboratořím specializujícím se na testování osvětlovací techniky v Evropě.

​V průběhu dubna a května 2016 byly testovány nejnovější modely LED trubic z celkového počtu dvanácti hlavních značek. Valtavalo zastupovaly v tomto testu dva kusy nových modelů LED trubic G4 se SemiOpal kryty s parametry 120 cm, 19 W, 4000 K. Jejichž prodej byl zahájen v únoru 2016.

V laboratořích se testovaly parametry jako světelná účinnost (lm/W), podání barev (CRI), teplota barev (CCT), účiník a procento blikání.

LuxReview doporučuje trubice na základě tří naměřených hodnot: světelná účinnost, absence blikání a barevného podání. Valtavalo G4 v testu obstála na výbornou a zařadila se mezi trubice doporučené LuxReview.

Procento podprahového blikání LED trubice Valtavalo G4 je 1 %, zatímco průměrná hodnota ze všech testovaných vzorků je 38,7 %. I když lidé nejsou schopni vědomě identifikovat blikání, oční sítnice ho neustále zaznamenává a mozek zpracovává. Podle dosavadních studií může blikání způsobovat mnoho psychických poruch potažmo bolest hlavy, očí, zvýšenou únavu a stres.

Valtavalo vyřešilo problém podprahového blikání ve svých LED trubicích investicemi do regulační techniky. "Naše LED trubice jsou určeny zejména pracovištím a zařízením, kde lidé zůstávají po dlouhou dobu, kde provádí náročné zrakové úkony a kde je vyžadována soustředěnost a dobrý zrak," říká Markku Laatikainen, generální ředitel společnosti Valtavalo.

Stoupající teplota snižuje životnost zařízení na polovinu

Článek rovněž upozorňuje na vliv teploty na LED trubice a jejich životnost. Je vhodné připomenout pravidlo, které platí pro elektronická zařízení, kde každé zvýšení okolní teploty o 10 °C nad rámec pokojové teploty (25°C) znamená snížení životnosti o 50 %. U stropu může být snadno teplota o 10 °C stupňů vyšší, než se lidé běžně pohybují. Podobně pokud LED trubici uzavřeme v prachotěsném svítidle, zvyšujeme okolní teplotu provozovaných LED trubic. Obvykle se udává životnost při pokojové teplotě (25°C) v prachotěsných svítidlech tak počítejte se životností o polovinu kratší.

​" V praxi to znamená, že životnost světelného zdroje LED trubice uvnitř krytu již není 40 000 hodin jak výrobce slibuje, ale 20 000 hodin. Pokud je zdroj upevněn vysoko u stropu, kde je vzduch díky stratifikaci 10°C nad pokojovou teplotou, mají LED trubice sotva kdy stejnou životnost jako běžné zářivky," říká Laatikainen.

Zaměření na kvalitu

​Navzdory faktu, že se test soustředil pouze na snadno měřitelné veličiny a hlavní konkurenční výhoda LED trubic Valtavalo spočívá v jejich vysoké kvalitě a nejdelší životnosti na trhu, na které nebyl brán v testu zřetel, pořadí které LED trubice G4 dosáhla je vynikající.

Zahrneme-li do srovnání životnost a záruční podmínky dané výrobci, náskok LED trubice G4 bude ještě větší.

Životnost LED trubice G4 je 125 000 hodin a záruka 7 let, kterou k ní Valtavalo připojuje, jsou výsledkem unikátní mechanické konstrukce, plně automatizované výroby a vysoké kvality použitých komponent.

Napájecí zdroj LED trubice Valtavalo G4 je izolovaný a všechny jeho součásti jsou navrženy tak, aby daly výrobku dlouhou životnost.

Stojí za to se seznámit se záručními podmínkami různých výrobců LED trubic. Někdy jsou záruční podmínky doplněny o slovo "omezené" nebo "limited", což může mít v praxi podobu stanovení maximálních denních hodin použití.

"Toto by měli investoři při výběru a rozhodování o řešení jejich osvětlení skutečně zohlednit. Pouze investicí do LED trubic průmyslové třídy s životností 125 000 hodin si můžete být jisti, že trubice vydrží náročné podmínky a zajistí Vám to, že budete v průběhu životnosti skutečně šetřit peníze. Náklady na životní cyklus LED trubice G4 jsou jedny z nejnižších na trhu," shrnuje Laatikainen.